כאמן לחימה, ראשית ועיקר, אני מתענין פחות בווינג צ'ון בזכות מסורת הקונג פו ארוכת הימים שלו, אם כי לאמנות לחימה זו מסורת מפוארת ומדהימה של מאות בשנים, המלווה בסיפורים וארועים מסמרי שיער.
אינני מתענין ואינני מעונין ברכישת תנועות אקרובטיות, אלגנטיות ופומפוזיות של קונג פו (אותם ניתן למצוא במגוון של סגננונות או שו /וושו וסגנונות קונג פו המיועדים לתנועה ו"אווירה").
אינני מעונין במה ש"נראה טוב" , למרות שבעיני רבים תנועות הווינג צ'ון קונג פו מלאות חן ואופי. גם איני מעונין בצד של הספורט לחימה והטורנירים. שם מימד הכוח, הזריזות והכושר הם עמודי הטווח המרכזיים. נתונים אשר מתחילים להידרדר אחרי גיל מסוים.
זרם הווינג צ'ון אשר מקורו בייפ מאן, נוצר, יועד, פותח והתפתח בראייה חד ערכית של what works ושל מה שומר עליך בחיים בסיטואציות של הגנה עצמית הכרחית.
ווינג צ'ון היא שיטה אשר בוחנת ובודקת בכל רגע, מהי הדרך היעילה והקצרה ביותר להכריע תוקף אחד או כמה תוקפים, עם או בלי נשק. ומכיוון שזו יעדה וייעודה המרכזי בשלוש מאות השנים האחרונות, אני מבטיחכם שיש לה מה להציע לכל אחד ואחת מכם. ואין זה משנה באיזו רמה של התפתחות אתם נמצאים באמנות/אמנויות הלחימה בה אתם עוסקים.
ווינג צ'ון מכין את הגוף האנושי בדרך הטובה ביותר במטרה להפכו למומחה בהגנה עצמית.
ווינג צ'ון קונג פו הנה מהשיטות הבודדות בעולם אשר נוצרו במיוחד עבור אנשים אשר הנם קטנים, חלשים ואיטיים יותר מהתוקף/יריב, בכדי לתת מענה יעיל של הישרדות כנגד מספר תוקפים או מול תוקף חמוש.
רבות הם אמנויות הלחימה המסורתיות כיום, אשר עושות שימוש בתנועות אקרובטיות, גדולות יתר על המידה, קאטות מיושנות וטכניקות לא "מעודכנות" שלא באמת מאפשרות שימוש אמיתי באמצעותם.
טכניקות ותנועות אשר לא רק שאינן יעילות מחוץ לאולם האימונים גם עשויות לנטוע ביטחון שווא בראשו של המתאמן ולסכן אותו שם ברחוב.
אמנויות הלחימה המשולבות, MMA , קרי לימוד של טכניקות ממספר אמנויות לחימה, נחשבות ע"י רבים כשיא ההתפתחות של הלחימה.
אמנויות הלחימה המשולבות ללא ספק מעוררות יראת כבוד ואכן יעילות- בזירה או באוקטגון.
גם שם וגם בתחרויות ובטורנירים למינהם, החוקים מכתיבים לחימה בכמה סיבובים, כאשר כל סיבוב אורך בין 2-5 דקות.
פעילות זו נקראת ספורט לחימה- רוב הזמן והאנרגיה המושקעים באימונים מכוונים ללחימה של אחד מול אחד ולהקצאת אנרגיה וזמן המתאימים לסיבוב. זמן ממוצע של קרב לחימה ספורטיבי הנו כ-9 דקות.
עם זאת, בעימות אמיתי, ברחוב או מחוץ לדוג'ו, זמן העימות הממוצע הנו 9 שניות ובד"כ מעורבים בו מספר תוקפים.
בספורט התחרותי- העליונות על המזרן או בזירה באים לידי ביטוי, בד"כ, לאחר מספר דקות, כאשר מושגת ההכנעה המיוחלת, ההתשה הפיזית/מנטלית כתוצאה מפגיעות רבות או שרכיב הכושר הגופני או הכוח באים לידי ביטוי. אך במציאות, כאשר את/ה על הקרקע ונאבק/ת עם תוקף, סבירות גבוהה שתוקף נוסף יגיע וינסה לבצע היכרות בין הנעל שלו לראשך..
לא בטוח שבמקרה זה תרצו להישכב על הרצפה מהר כל כך ולעבוד מהגארד..
חשוב גם להבין שתחרויות כיום מפגישות בין שתי יריבים במשקל דומה ועם יכולות די דומות. אך במציאות וכן הנחת העבודה בווינג צ'ון היא שהתוקפים הנם חזקים, גדולים יותר ולעיתים זריזים יותר ממך ולרשותם גם גורם ההפתעה.
אם לא נחשפתם לעולם השונה לחלוטין של המציאות ברחוב ולא הצטיידתם בידע להתמודדות, האם תרגישו בטוחים כאשר תזדקקו לידע, ליכולת ולמיומנות ייחודית זו , בעת צרה?
מציאותית, לעולם לא תזדקקו להתמודד עם לוחם UFC מקצועי אשר לחימה היא פרנסתו (גם אין בנמצא כאלו בארץ , בעת כתיבת שורות אלו), אלא מול ארועי אלימות מחוץ לבית, מכל סוג וצורה. שם המשחק זה התמודדות מול כאוס וחוסר סדר, לזה מכין אתכם ווינג צ'ון קונג פו.
אלוף ליגת ה-UFC במשקל בינוני אשר נחשב על ידי רבים כאחד מלוחמי ה-MMA הגדולים של כל הזמנים, אנדרסון סילבה, לומד ווינג צ'ון אצל התלמיד של ברוס לי, מאסטר דן אינוסנטו.
ווינג צ'ון הנה אמנות לחימה קשה-רכה אשר מדגישה את העקרון של הגנה משולבת בהתקפה, את הכיסוי וההגנה החזקה על המרכז, את השימוש באינסטינקטים האנושיים , ליטושם , עידונם וניתובם ליצירת מערך הגנה והתקפה אופטימליים.
העקרונות , הטכניקות והתנועות של ווינג צ'ון ישימות באופן אוניברסאלי ולכל מצב לחימה. דבר זה הוכח פעם אחר פעם ברחובות הונג קונג עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת.
הידעתם? שתי הנקודות הרגישות ביותר בגוף האדם הם העיניים והמפשעה.
ווינג צ'ון מהיותה אמנות לחימה שלמה ולא ספורט, נותנת מענה הגנה עצמית אמיתית וללא מגבלות. גם להגנה יעילה על אזורי הצוואר, הפנים , הברכיים והמפשעה.
יש לזכור כי לחימה אמיתית הנה "מלוכלכת" , מתרחשת ללא כפפות, מתבצעת במלוא העוצמה והאגרסיה.
אין איסורים, אין חוקים, אין שופט, אין מסורת וכבוד ואין Tap -Out.
חשוב לדעת שכל האיסורים אשר מתקיימים בתחרויות הנם בדיוק אותן טכניקות יעילות ואזורי פגיעה יעילים יותר ואשר גורמים לנזק הגדול ולסיום המהיר של העימות... כלומר, בדרך האימון של אמנויות לחימה לא מעטות קיים פרדוקס מובנה: במקום להתאמן וללמוד לעשות שימוש בטכניקות היעילות ביותר, באזורי הגוף ה"רגישים" , הם מתאמנים ועושים שימוש בטכניקות הפחות יעילות- על מטרות קשות..
קרב מגע הנה שיטת לחימה מצוינת ומבוססת מציאות ואף עושה שימוש במספר עקרונות אשר נשאבו מווינג צ'ון קונג פו כגון: הגנה והתקפה משולבת, לחץ מתמשך על היריב ונטרולו בדרך הקצרה ביותר ועוד.
אך מעצם היות קרב מגע שיטת לחימה קשה- שיעור הפציעות בה רב.
השיקום מפציעה אחרי גיל 40 הנו ממושך וכך, מעטים מאוד הם המתאמנים בשיטת לחימה זו בעשור החמישי ,השישי והשביעי לחייהם, בדיוק כאשר רבים מאנשים בגילאים אלו ומבוגרים יותר זקוקים לביטחון ולידע שיכולה להעניק להם הגנה עצמית ו/או כל התועלות הרבות הנובעות מהעיסוק באמנות לחימה.
פרדוקס נוסף- כל אמנות לחימה וכל שיטת לחימה מחייבת התמדה כתנאי להשגת שיפור והתקדמות. אך כיצד ניתן לייצר לוחם או אמן לחימה אם שיעור הפציעות הנו כה גבוה ובעטיו שיעורי הפרישה , הנשירה והפסקת האימונים הנם כה גבוהים?
לווינג צ'ון קונג פו מערך מתוחכם , מדורג ומובנה היטב וכן שיטות עבודה מיוחדות אשר מספקות סביבת אימון בטוחה לחלוטין . בו זמנית ובהתמדה מאפשרת השיטה גדילה, התפתחות ושיפור בכל גיל, בד בבד עם הקניית יכולות הגנה עצמית מהטובות בעולם.
המורה שלי, גרנד מאסטר לו מאן קאם, אחיינו ומתלמידיו הראשונים של Great Grand Master Ip Man
הנו בעת כתיבת שורות אלו בן 86 ועדיין נוסע ברחבי העולם, מעביר אימונים וסמינרים ממושכים וכל זאת במשך חודשים רבים במהלך כל שנה.
ווינג צ'ון מכונה לעיתים קרובות כאמנות הלחימה של האדם החושב, המדובר באמנות לחימה אשר בבסיסה הרעיון לאמץ וליישם את הדרך המהירה והיעילה ביותר בכדי לסיים עימות ברחוב, נקודה. ווינג צ'ון שיכללה את יישום הרעיון הזה והביאה אותו לכדי אמנות ממש.
איך וכיצד נוצר ווינג צ'ון?
שיטות הקונג פו המסורתיות ממנזר שאולין הצריכו 15-20 שנות אימון בכדי לייצר מאסטר בקונג פו.
אך עם הזמן נוצר צורך דחוף ליצור שיטת לחימה חדשה ואפקטיבית יותר אשר תכשיר לוחמים בפרק זמן קצר יותר.הדבר ארע כאשר חלק מהמאסטרים של השאולין קונג פו נכנעו והחלו לעבוד בשיתוף פעולה עם ממשלת המאנצ'ו הסינית.
עקב כך, חמישה גרנד מאסטרים של שאולין קונג-פו נפגשו בכדי לבחון את היתרונות של כל אחת משיטות הקונג פו שלהם. הם בחרו את שיטות האימון והטכניקות היעילות ביותר מכל סגנון קונג פו.
הם למעשה פיתחו את העקרונות ותוכניות האימון של הווינג צ'ון אשר תקופת ההתמסטרות בשיטה אינה דורשת 20 שנה.
או אז ממשלת המאנצ'ו פלשה למנזר שאולין ושרפה את מקדש ה- Shil Lim . היחידה ששרדה הייתה נזירת שאולין בשם Ng Mui.
אמנות הלחימה הייחודית הזו עברה מדור לדור, עד שהגיעה בעת החדשה לידיהם של ד"ר ליאונג ג'אן, צ'אן ווה שון וייפ מאן. משם עברה לברוס לי, לגרנד מאסטר לו מאן קאם ולתלמידים נפלאים נוספים של ייפ מאן האגדי.
גרנד מאסטר לו מאן קאם, אחיינו ומתלמידיו הראשונים של ייפ מאן האגדי, בתמונה עם תלמידו מוטי פנסו במחנה אימונים בשוויץ
ווינג צ'ון ידוע גם בכינויו קונג פו של עשירים ואריסטוקרטים. זאת כיוון שהלוחמים הסיניים אשר שימרו והמשיכו לפתח את אמנות הלחימה היעילה הזו , נהנו בד"כ ממצב כלכלי טוב.
ייפ מאן עצמו הגיע ממשפחה מבוססת עד שנאלץ לעזוב את כל רכושו כשעבר להונג קונג בשנת 1949. צ'אן ווה שון, מורו של ייפ מאן, היה בעל הון אף הוא וכך גם ד"ר ליאונג ג'אן.
הם כולם היו בעלי מעמד ובדיוק כפי שהאריסטוקרטים האנגלים של המאה ה-19 למדו להילחם עם נשק ובלעדיו כחלק מהחינוך שלהם, כך גם היה נהוג בדרום סין. קראו לזה קונג פו.
גם כיום, ווינג צ'ון הנה אמנות לחימה פופולארית מאוד בקרב אנשים מהמעמד הבינוני והגבוה, בקרב אנשים עם משפחה וקריירה, אנשי רפואה, מדריכי חדרי כושר, אנשי עסקים, אקדמאיים ואלו המעונינים להצטייד ביכולות התמודדות עם אתגרי החיים, למשך כל החיים. ווינג צ'ון גם פופולארית בקרב אמני לחימה רבים אשר התאמנו וחוו שיטות לחימה אחרות לפני ואשר הוקסמו מהתחכום, הישירות אך בו זמנית הפשטות והיעילות של השיטה.
ווינג צ'ון פועל בצורה הטובה ביותר בעת הפתעה.
תקיפה או עימות מתחילים בד"כ לאחר ויכוח או אלימות מילולית. מה שנקרא מרחק שיחה. בשלב הבא הארוע מתלקח. או אז לוחם הווינג צ'ון סוגר מרחק ותוקף ללא פשרות את אזור הראש והצוואר ובו זמנית מפנה כל מכשול בדרך. אין זמן ומקום לתנועה מעגלית או להתחיל לחוג סביב היריב. ייפ מאן ווינג צ'ון מתוכנן ללכת על וריד הצוואר, ממש כמו כלב תקיפה.
וינג צ'ון הנה שיטה המלמדת אותנו כיצד להילחם בצורה יעילה, לפתח רפלקסים נכונים כתגובה להכאה מצד היריב/הפרטנר לאימון וכן זכרון שריר ברמת האינסטינקט, בכדי לייצר כיסוי נאות או הגנה המשולבת בהתקפת נגד.
יש צורך ב-sparring לשם פיתוח יכולות אלו.
אבל אי שם במאות הקודמות בסין ואפילו במאה ה-19, לא היה בנמצא מגן ראש מרופד, כפפות או מגיני שיניים, ברכיים ואשכים, בכדי להפחית הנזק עד למינימום מוחלט.
ספארינג עלול להיות מסוכן, קיים חשש לשבר, פגיעה במפרקים, בצוואר, בעיניים או באף, אפילו נזק מוחי...
מייסדי ומפתחי הוינג צ'ון מצאו דרך נהדרת, גאונית ממש, לשימוש בכוח, מהירות ואינטנסיביות כמעט בלתי מוגבלים, לאימון רפלקסים המדמה ומיועד עבור מצב לחימה אמיתי, אשר לא מערב פציעות.
הם פיתחו מערכי אימון להכשרת הגוף בצורה כזו שכאשר נבחר להכות- לא נגרום נזק לעצמנו אך בו זמנית נכה בצורה ריאליסטית.
קוראים לזה Chi Sao או ידיים( זרועות למען הדיוק) דביקות.
צ'י סאו הנה צורת אימון המסייעת למתאמן בווינג צ'ון לעשות שימוש ולהביא לידי ביטוי את הטכניקות והעקרונות אותם הוא לומד במהלך האימונים.
צ'י סאו מלמד ומסייע לתלמיד לפתח תגובת רפלקס המשולבת במבנה ומנח נכון של הידיים, המרפקים, הזרועות, הטורסו והרגליים.
יציבה נכונה, מנח ידיים נכון ביומכאנית, תזמון וחישה מסייעים לנו להתגבר ולהסיט את כוח היריב ומלמדים אותנו את השימוש הנכון באנרגיה.
צ'י סאו מקנה לאמן לחימה ווינג צ'ון יכולת תגובה ברמה הטקטילית (חישה, מגע) ולא רק בשימוש בחוש הראייה. המתאמנים בצ'י סאו מפתחים גם יכולת תגובה פנטסטית לתנועות לא צפויות.
וכעת האמת מתגלה לגבי סוד כוחו של פופאי !
אני נלחם עד לפיניש
זה לא היה באמת הספיניץ (תרד)
אני פופאי דה ווינג צ'ון מאן
טו...טו..
אז למי מתאים ווינג צ'ון?
אם אתם בחיפוש אחר פעילות אשר תשפר את הקואורדינציה שלכם, תשפר את הבריאות ואיכות החיים, תפחית לחצים, תשפר תפקוד רפלקסים, תשפר את פעולת מיקוד העיניים , את המהירות והדיוק- אימון ווינג צ'אן הנו בשבילכם.
אם אתם בענין של אמנות לחימה יעילה אבל חוששים שמפאת הגיל יתכן וזה כבר מאוחר, יש לי חדשות טובות עבורכם. זה אף פעם לא מאוחר. ווינג צ'ון כמו יין מבציר טוב- רק משתפר עם הגיל והתרגול (תרגיל...)
מתקשים להאמין?
Great Grand Master Ip Man נאלץ לעבור מדרום סין להתגורר בהונג קונג. היה זה בשנת 1949 והוא בן 56. סביב 1950 הוא הקים את בית הספר הראשון לווינג צ'ון קונג פו שם. בכדי לבסס את מעמדו כאמן לחימה בהונג קונג של אותם ימים וכמאסטר בשיטתו, הוא נאלץ לא פעם להוכיח את עליונות שיטתו ולהעתר לאתגרי קרב של מאסטרים משיטות אחרות אשר היו מגיעים אליו..הוא עמד בכך בצורה פנומנלית ושאינה משתמעת לשתי פנים.
אם אתם חושבים להתחיל ללמוד וינג צ'ון אך חוששים שאולי זה יהיה מורכב עבורכם- דעו זאת:
השיטה מדגישה פשטות והיא קלה ללמידה ,הרבה יותר מאמנויות לחימה אחרות. ווינג צ'ון היא שיטה קומפקטית ומתבדלת בתפיסת העולם שלה משיטות קונג פו אחרות בכך שהיא מאוד ישירה ומחפשת את הדרך הקצרה והיעילה ביותר להשגת מטרותיה.
לא תזדקקו גם לשנים של אימונים בכדי להיות מסוגלים לעשות בווינג צ'ון שימוש לצורכי הגנה עצמית אמיתית
אם את אשה ומעונינת באמנות לחימה המיועדת להעניק לך את הכלים הטובים בעולם להגנה עצמית-ווינג צ'ון נוצר בשבילך. הסיבה פשוטה- ווינג צ'ון שם דגש על טכניקות יעילות ולא על כוח וגודל.
זו אמנות הלחימה היחידה בעולם ( מוסיף כאן למען הדיוק גם את ה-BJJ המקורי להגנה עצמית של הליו גרייסי) אשר באמת מאפשרת לאשה לדעת כיצד להגן על עצמה מבלי הצורך להתבסס על אגרסיה וכוחנות בלבד.
אם אתם מעונינים באמנות לחימה נטועה עם הרגליים באדמה, אשר תתרום לכם תרומה חיובית במימד הפיזי, הבריאותי והמנטלי- הגעתם למקום הנכון. יתר על כן, תוצאות ממחקר אשר נערך ב- International Journal of Sports Medicine מצביעים כי ווינג צ'ון מציע תועלות אימון קרדיולוגיות גבוהות יותר מאשר אימון בטאי צ'י.
הדבר גם הגיוני מבחינה פזיולוגית- יש המון יתרונות בריאותיים בתרגול איטי אבל יש גם הרבה יתרונות בריאותיים בתרגול מהיר אך משוחרר, בשילוב של מהיר ומתפוצץ עם איטי וזורם (למעשה סוג של אימון אינטרוואלים הידוע באיכויותיו- זהו בדיוק ווינג צ'ון קונג פו ייפ מאן סטייל).
אם אתם מחפשים ללמוד איך להגן על עצמכם ועל היקרים לכם, במקרים של ארוע אלים ברחוב, בפאב, במעלית, בחניון החשוך. ללמוד כיצד להתמודד בצורה יעילה מול שיכור, בריון או סתם אדם אלים- נוכל לעזור.
האימון בווינג צ'ון ישפר את בטחונכם העצמי והמיומנויות שתרכשו יסייעו לכם לא לקפוא או להתאבן מפחד אלא לפעול ולפעול נכון בעת הצורך.
אבל מעל הכל- אימוני ווינג צ'ון הם כיפיים, משוחררים מאווירה כבדה של משמעת צבאית..כולם אחים לקונג פו , אחים לנשק ועם הזמן הקשר גם הופך למשפחתי. יש מקום לכל אחד, אין תחרות אחד עם השני אלא תחרות עם עצמך- להפוך להיות גרסה טובה יותר של עצמך.
ובנימה אישית- במהלך השנים (התחלתי אי שם בתחילת שנות השמונים..) למדתי והתאמנתי עם מורים ,סנסאים ומאסטרים רבים משיטות לחימה כמו קארטה גוג'ו ריו, טאי צ'י צ'ואן, קרב מגע, ג'או ג'יטסו ברזילאי וכמובן ווינג צ'ון קונג פו. יידע זה אשר נרכש מאפשר לי לשמר את אמנות הלחימה ווינג צ'ון שהיא יעילה ופרקטית במיוחד ומותאמת למאה ה-21.
האנשי ד"ר רוני קלוגר עם מוטי פנסו. הכרות עוד מתחילת שנות ה-80.
התקשרו עכשיו.
על הכותב: מוטי פנסו , B.Sc.,M.B.A הנו תלמידו של Grand Master Lo Man Kam , אחיינו ומתלמידיו הראשונים של יפ מאן -פטריארך הווינג צון העולמי בעת החדשה. מוטי הנו מדריך מוסמך לאמנויות לחימה, בוגר בית הספר להכשרת מדריכים ומאמנים/ בית הספר הבינלאומי לאמנויות לחימה קארטה דו, על פי אישור שרת התרבות והספורט, ובהסמכת ד"ר רוני קלוגר, ראש התחום. לרשות מוטי נסיון של כ 30 שנים בקארטה, טאי צ'י צ'ואן , אגרוף קלאסי ווינג צ'ון קונג פו.